Tuesday, 24 September 2013

for MUSLIM STUDENT!

Assalamualaikum 

Jom Orang Mukmin (J.0.M)

~Share is Caring ~




:: TIPS BELAJAR for MUSLIM STUDENT! ::

1) Sebelum belajar, niat bahawa aku belajar ini kerana Allah S.W.T.


Setiap kali mahu keluar bilik untuk pergi kuliah, sentiasa ingatkan diri, aku menuntut ilmu ni kerana Allah S.W.T. Banyak kelebihan bagi orang yang menuntut ilmu.



Jangan rasa tertekan jika kelas bermula seawal jam lapan pagi dan habisnya pula dalam pukul lima petang. Tetapi fikir bahawa sepanjang proses menuntut ilmu ini, Malaikat akan sentiasa mendoakan kita. Jadi, kita tidak akan rasa terlalu tertekan jika kelas itu tersangatlah lama.

2) Disiplinkan diri.

Setiap kali mahu study, mesti baca satu muka surat al-Quran sebelum bermula waktu study itu. Jadi, pasti kita tidak tinggalkan al-Quran walau sesibuk mana pun kita.

3) Kembalikan cas-cas positif dalam diri supaya tiada ruang untuk syaitan menghalang kita menuntut ilmu.

Apaila kita rasa tertekan kerana berkali-kali sudah membaca topik tersebut, tetapi tetap tidak faham, dan akhirnya, kita rasa putus asa dan terus tutup buku. Dan yang lebih bahaya, mind setting akan mengatakan topik ini sangat susah dan tidak menarik. Akhirnya, kita tinggalkan terus topik itu hingga akhirnya kelam kabut waktu menjelang peperiksaan.

Jadi, apa kata kita cuba tips daripada ‘salafus soleh’ terdahulu. Apabila ada sesuatu yang menghalang fokus, mereka pergi perbaharui wudhuk dan solat sunat dua rakaat.Jika kita seperti ini, sekurang-kurangnya dapat perbaharui wudhuk sudah memadai.

4) Utamakan seruan Allah S.W.T.

Part paling penting! Apabila sedang khusyuk study, tiba-tiba azan berkumandang. Berhentilah sebentar untuk menyahut seruan Allah S.W.T. Tidak lama pun solat ini. Jadikan ia sebagai terapi diri selepas penat belajar. Imam Ghazali ada mengatakan bahawa:

"Orang yang menyahut seruan azan dengan serta merta meninggalkan segala urusan untuk menunaikan solat berjema’ah, di akhirat kelak, dia akan dijemput oleh Allah S.W.T dengan penuh lemah-lembut dan menjadi tetamu-Nya."

Jadi, setiap kali rasa berat punggung mahu berhenti study untuk solat, ingat kembali, jika aku mahu dijemput oleh Allah S.W.T di Akhirat kelak, aku perlu utamakan solat dahulu daripada kerja lain. Mana kita tahu bukan, kita lagi rasa mudah apabila belajar selepas selesai solat itu. Inilah namanya berkat. Apabila kita utamakan Allah S.W.T daripada benda lain.

5) Jangan lupa membaca doa dan ambillah wudhuk sebelum mula belajar.

Doa mohon Allah S.W.T memberi kekuatan dalam menuntut ilmu. Apabila kita ada wudhuk ini, kita akan sentiasa ingat bahawa belajar ini adalah satu ibadah yang sangat dituntut dalam Islam dan memudahkan lagi untuk kita terus solat jika sedang belajar, tiba-tiba azan. Kita tidak tahu dengan wudhuk itu, kita belajar lebih berkat.

……………………..……………………..………

Kesimpulannya, selamat beramal. Cubalah praktis tips belajar ini, matlamat kita bukanlah cemerlang dalam belajar semata, tetapi kita juga mahu keberkatan daripada Allah S.W.T. Ihfazillah yahfazka, ihfazillah tajidhu tijaahak (Jagalah Allah, nescaya Allah menjagamu).

Jadilah seperti Rasulullah S.A.W dan para sahabat yang hidupnya seimbang dunia akhirat, walaupun sibuk di medan perang dan sibuk mentadbir negara. Mereka lagi sibuk daripada kita, tetapi masih ada waktu untuk bangun tahajjud dan membaca al-Quran.

Buat pemburu dunia, jangan pula kita memberi alasan, mereka tidak sama macam kita, Iman mereka mantap kerana Rasulullah S.A.W ada di sisi. Kita tidak sehebat mereka. Andai itulah pemikiran kita, percayalah, selamanya kita akan menunduk ke bawah tanpa mendongak langit yang cerah di atas.

 Jom ubah bersama dan amalkan.

Insyaallah.

Assalamualaikum.

^ SAIKHAD 93-13 ^

Salam sejernih sungai nil ,,, insyaaLLah ,, ^_^

AhamduliLLah ,,, pejam celik pejam celik da lps fasa1 eid-fitri da ,, selepas kita berpuasa 29hari pd bulan ramadhan ta0n ini (2013M / 1434H) ,,, mercun-mercun berdentam-dentum dimainnya ,,, yg kecik3 main p0p3 je ,,, selamat sikit ,,, hu3 ,,, teringat zaman kecik3 dulu ,, hu3 ,, 

tak lupa juga wajib bg kitew3 sume ialah seperti biasa raya eid-fitri dsambut dengan kemeriahan ketupat ,, rendang ,, lemang ,,, serunding dn sebagainya ,,, ikut adat2 negeri masing3 nk msk ape ,,, almklom citarasa masing3 ,,, kalau melaka fam0us ngn sambal kacang dan rendang itik ,,, hu3 ,,,  klu fmily kitew lorh ,, nenek dan mak3 sedare akan msk gitu ,,, hi3 ,,,,

Em tidak lupa aktiviti kami ,,, tiap3 ta0n,, hi3 ,, batch 1993 ,,, k0nvoi ramai ,,, bersama ex-student saikhad ,,, setelah masing3 da study ipt yg berlainan ,,, unizsa ,,, usim ,,, kuis ,,, sultan ,,, ump ,, iic uia dan sebagainya ,,, hanya text mesej utk persetujuan tarikh kosong dan setting tmpt berkumpul ,,, hu3 ,,, alhamduliLLah dpermudahkan ,,,,  untuk pengetahuan sume ,,
 saikhad itu adalah singkatan bg nama sekolah menengah kami ,,, iaitu .....




tempat kami sambung study d alam sekolah menengah ,,, ta0n 2006-2010 ,,,, 
tempat jatuh naik kami sebagai pelajar Sek.Men(ARAB) As-Saiyyidah Khadijah, Melaka ,,, 

barakaLLahu feek warga SAIKHAD ,,,d0akan kami cemerlang dunia akhirat utk agama ,,,
insyaaLLah ,, amin ,,,,

surau sekolah kami tak mampu untuk memaksimumkan semua pelajar masuk serentak ,,, s0 alternatif yg dirancang adalah sebegini ,,, alhamduiLLah ,, syukur ,, masih ada ruang ,,, =)


wokey ,,, biar gambar berbicara  raya kali ini ,,, 
first r0und k0nv0i pd raya keempat bersama student iic UIA ,, UNISZA ,, UMP dan USIM ,,,
alhamduliLLah ,,,

destinasi eidfitri rumah pertama ,,,
Kg.Sebatu, Melaka ,,
^_^



destinasi eidfitri rumah kedua 
Kg.Serkam Pantai, Melaka.


destinasi eidfitri rumah ketiga
Taman Merlimau Utara, Melaka.


 destinasi rumah keempat 
Taman Tiang Dua, Melaka.


 dan destinasi eidfitiri terakhir kami ialah melawat guru kami ,,,
kerana cikgu tiada rumah kami terus jumpa cikgu kami ini di kedainya d Melaka ,,,
iaitu ^ Cikgu Hazliza Binti Arom ^
c0nclude nye xsemestinya raya kena p rumah ,,, kt mana3 p0n boleh ketemu ,,,
niat ziarah-menziarahi ,, itulah syariat yg kita pandu ,, alhamduliLLah ,,


hari sudah petang ,,, masing3 sudah keletihan dan kami pulang pada jam 6petang ...
AlhamduliLLah ,,,

SEc0nd r0und eidfitri kami pd hari berikutnya ,,,
bersama student STPM Sultan Muhammad dan USIM lak ,,,
Hi3 ,,,

Setelah bertahun3 berkonvoi by car ,,, kali ini kami sambung ziarah-menziarahi ustaz-ustazah dan kwn3 pd mase cuty gini dengan menaiki motor secara konvoi ,, atas permintaan salah seorang antara kami yg inginkan pengalaman sebegitu ,,, hu3 ,,, alhamduliLLah ,, dengan izinNYA kami merancang alhamduliLLah dipermudahkan ,, setelah tiga hari tertanggguh rancangan ini ,,, 16-08-2013 tercipta memory ,,, bagai dipanggang p0n ada ,, hu3 ,, btw itu kngn buat kami sebagai exstudent saikhad93 ,, ;) ,,


 "Sesungguhnya orang-orang mukmin itu bersaudara .... " (Al-hujurat 49:10)
 insyaaLLah ,,, ukhwah fiLLah ,,,


Taman Batu Gajah, Sg.Rambai, Melaka.


Kg.Sebatu, Sg.Rambai, Melaka.



 Kg.Parit Penghulu, Sg.Rambai, Melaka


 Kg.Parit Putat, Sg.Rambai, Melaka.





 Taman Bukit Lintang, Ayer Molek, Melaka.

Berukhwah sebelum berpisah di Pantai Crystal Bay, Alai, Melaka.







Hargailah insan2 yg allah hadirkan untuk mu...
kerna tdk akn dpt dikau halang lg tatkala DIA mgambilnya kembali ,,,

syg buatmu sahabatku keranaNYA ,,,

Jumpa lagi ... InsyaaLLah ,,,
ukhwah fiLLah ...

Assalamualaikum ,,

Wednesday, 3 July 2013

Ramadhan Al-Kareem

Assalamualaikum ,,,

~ Ahlan wasah lan ya ramadhan.. 


erm,x lame je lg ramadhan bakal tibe.ape psediaan kte ye? mari kte alu-alu kn khadiran ramadhan sbgaimane dianjurkn Nabi saw "telah dtg kpd kamu bulan ramadhan,selamat datang diucapkn"

(HR At-thabrani)

"jika hamba2 Allah mengetahui apa yg ada dlm bln ramadhan,sudah tentu mereka bercita2 supaya ramadhan bpanjangan hingga stahun"

sdikit pkongsian ttg bln ramadhan. point3 yg sy dapat n dgr dr mjlh al-ustaz,gen-Q, radi0 i.k.i.m, tazkirah lima minit(ta'lim) d surau pas maghrib n gadjet3 yg lain ,,, bace bila sy rjin je ,,, hi3 ,,, berkemungkinan ALLAH gerakkan hati sy supaya terus dan terus manfaatkan masa dgn ilmu milikNYA ,,,, syukuri a'la kulli hal ,,, apa yg ada pd bln ramadhan ye?

♥ Bulan barakhah
dimana pintu neraka ditutup,pintu syurga dibuka,serta dibelengu syaitan,ia mempunyai satu mlm yg lbh baik iaitu 10mlm terakhir mlm lailatul qadar.
dari Abu Hurairah ra. bginda saw bsabda 
"apabila bln ramadhan dtg maka dibukalah pintu2 syurga dan ditutuplah pintu2 neraka serta dibelenggulah syaitan." (HR bukhari dan muslim)

♥ Bulan rahmat dan bln keampunan
dari Abu Hurairah ra. bginda saw bsabda
"barangsiapa yg bpuasa pd bln ramadhan dgn pnh keimanan dan hanya mgharapkn pahala kpd Allah maka diampunilah dosanya yg tlh lalu" (HR bukhari & muslim)

♥ Bulan al-quran
"bln ramadhan bln yg didlm nya diturunkan al-quran sbg petunjuk bg manusia..." (surah al-baqarah ayt 185)

♥ Bulan ibadat
betulkn niat kte bpuasa semata-mata krana Allah bkn krna riadah atau utk kuruskn bdan.
"siapapun yg bpuasa satu hari smata-mata krna Allah maka dirinya akn dijauhkn oleh Allah dr api neraka sjauh pjalanan tujuh puluh thun krna puasanya yg sehari itu." (HR bukhari dan muslim)

♥ Bulan tarbiyah (sabar) dan (sedekah)
ia adalah bln sabar dan ganjaran bg sabar ialah syurga. Jg bln dihapuskn sgala dosa.
Nabi saw adalah org yg plg dermawan terutamanya pd bln ramadhan.

♥ Bulan menambah rezeki
mendidik diri dgn amalan bsedekah dan memberi makan kpd org yg bpuasa.

♥ Bulan latihan dan saringan
penyaringan: mjadi satu wahana utk umat islam melalui satu proses penapisan utk melihat siapa yg beriman dan keyakinan nya kpd Allah.

Bagaimana ye utk kte semarakkn bln ramadhan.apakah psediaan dan peranan kte utk menyambutnya? memerlukan 3 pkara iaitu A.S.K 
(attitude-sikap, skill-kemahiran dan knowledge-ilmu pengetahuan)

♥ Attitude (sikap)
sikap itu sbenarnya lbh utama berbanding ilmu.jika ada ilmu tp tiada sikap akhirnya merosakkn diri sndri.memerlukan psediaan jiwa.sntiasa positif,ceria, gembira dgn khadiran ramadhan.berazam utk merebut peluang keemasan utk mbaiki stiap kelemahan dan bsama2 mendorong keluarga dlm melaksanakan ketaatan kpd Allah.dari segi psediaan roh pula dgn sntiasa muhasabah diri dan btaubat kpd-Nya dgn mengesali pbuatan2 buruk yg lalu.bdoa agr dpt btemu dgn ramadhan tahun ini dgn amal yg tbaik dan bsungguh2 mbaiki kelemahan.byk kn istighfar dpt menolak bala dan diampunkn dosa in sha allah.

♥ Skill (kemahiran)
mendidik diri utk byk kn ibadat dgn melakukan qiamulail,mbace quran..
mbantu kecerdasan dlm mengendalikan emosi.kecerdasan dlm mendidik anak dgn pnh kasih syg.kecerdasan dlm menguruskn dan mempersiapkn rumah dan psekitaran kte lbh awl utk menunggu kehadiran ramadhan.kecerdasan dlm menguruskn ekonomi.
dari segi amali ia mjadi satu rutin dgn meningkatkn lg ibadat dgn bpuasa,membace al-quran dan qiamullail..

♥ Knowledge (ilmu pengetahuan)
mbuat prsediaan ilmu dgn byk kn mbaca dan mendalami ttg fiqh ramadhan. tassawwur yg jelas ttg ramadhan dan pengisiannya..

pesan Dr Harlina,mari kte didik diri kte dan generasi akn dtg utk mendahulukan bln ramadhan berbanding hari raya. utk menyambut kehadiran bln ramadhan adalah pkara yg patot kte utamakn.. 
wallahu 'alam ~

Saturday, 15 June 2013

" Sweet 20 "

Assalamualaikum sume ,,,

salam sejernih sg.nil ku ucapkan utk km00II sume ,,,, penguat ukhwah kita semua ,,, insyaaLLah ,,,



Errm ,,, tup3 ,,,, sudah meningkat hari / bulan / tahun diizinkan saya dan kamu bernafas di atas dunia yang fana ini ,,,, erm makin bertambah keimanan atau makin kurang keimanan ??? jika bertambah alhamduLiLLah ,,, teruskan istiqamah ,,,, jika berkurang ALLAHU RABBI ,,,, ini kaliLah kita berubah j0m ,,, Sesungguhnya ALLAH menerima taubat dan MAHA PENGAMPUN ,,, smile is sunnah ,,,, :)

Hari ini adalah hari kelahiran saya ,,, iaitu 15.06.2013. ,,,, dan dalam bulan syaaban yg mulia ni ,,, mkin dkt dgn ramadhan ,,, semoga kitew ada peluang utk berada dlm bulan yg mulia itu ,,, insyaaLLah ,,, sudah meningkat usia saya,,, dan semakin hampir kepada kematian ,,, ALLAHURABBI ,,, mampukah saya menjadi insan yg terbaik dan antara terbaik untukmu YA ALLAH dan ummatmu YA RASULULLAH ??? sesungguhnya saya adalah hamba yg kerdil dan lemah ,,,, walaubagaimanapun berbalik kepada Mu Ya ALLAH ,,,, mengapa saya dicipta dan untuk apa? sume ini kerana mencari yang satu dan menjadi khalifah ,, insyaaLLah ,,, saya kuatkan diri ini dengan kekuatanMU yang tiada bandingan ,,,, ALLAHU AKHBAR!!!

erm ok ,,, saat diri ini nk berm0nolog setelah bermon0l0g antara saya dan NYA (ALLAH) ,,,

15.06.1993 - saya dilahirkan ke muka bumi ini melalui rahim wanita ...
wanita itu satu dalam dunia ini untuk saya yang saya panggil UMI ( Maimun Bte Abdul Majid) ...
terima kasih umi (cm umi tahu je saya ucapkan ini utk umi ,,, hu3) ,,, xterhingga kalimah yg mampu saya ucap ALHAMDULILLAH kepadaNYA ,,, dalam berjuta3 sperm ketika itu , sperm saya terpilih untuk saya melihat dunia kepunyaan MAHA PENCIPTA ,,, syukur a'la kullil hal ,,,

dan 
hari ini, genap 20 thn Allah meminjamkan beliau untuk terus berada di sampingku...
syukur tak terhingga ya Allah...
KAU panjangkanlah usianya dalam iman dan berikannya kesihatan yg baik 
serta semoga hidupnya dalam redha KAU sentiasa... amin3 ,,,

tak lupa juga kepada seorang insan yang tegas dan yang saya panggil ayah (Md Razif Bin Shahid) ,,,
dulu ayah seorang yang garang saya gelarkan ,,,
kini da menjangkau 2series baru saya mengerti mengapa garang tu hadir ketika saya kecik3 bersama adeq3 n along ,,, hi3 ,,,
garangnnya kerana ingin mendidik kami ,,,
dlm waktu yang yg lain ayah la plg sporting ,,, hu3 ,,,
walaup0n rmi kata ayah kamu garang ea kt umah??
sbnrnye xp0n ,, muka je main peranan ,,, ;)

bak kata pepatah melayu ,,, melentur buluh biar dari rebungnya ,,, 

alhamduLiLLah ,,,

kini impian ayah umi ialah ingin melihat kami menjadi insan buat ummah
sudah ada di ja0h dmata dekat di haty ,,,
doakan kami melalui cabaran yg fana ini ,,,,
dalam usaha ke arahnya ,,,
insyaaLLah ,,,
bi izniLLah ,,,

 Penghargaan ini juga saya ucapkan kepada umi ayh krn tlh membesarkn akaq, along dan adek3 dgn didikan agama yg mana tidak ada pdny sdkit pn keraguan ,,, Moga dgn brtmbhnya umurku ini, akn brtmbh jua lah amalanku kpd Allah dan baktiku kpd ummi ayah dan agama ,,,  uhibbukum fillah abadan abada ,,,
barakaLLahu feek ayah umi ,,,


 Dan tidak lupa juga terima kasih saya kepada semua ustaz3, ustazah3, teman3, sahabat3, rakan3, sedare3  yang terbuka hati untuk mendoakan saya melalui laman s0sial iaitu fb, mesej yg asyik berbeep3 dr pukul 12.00a.m mlm 15.06.13 dan caLL ,,, thankz kam003 ,,,, ALLAH sahaja mampu membalasnya ,,,, barakaLLahu feek skali ag ,,, ;) ,,, ni takat seawal jam 3ptg 15,06.13 yg sudi mendoakan ,,,,, antaranya ,,



dr Khairatul Addiniah Siti Maryam Binti Asran ,,,
amin3 ,,,,


dr sahabatku INSYIRAH NASUHA BINTI NORHAKIMI yg kini d yarm0uk dlm c0urse medic ,,,, 
walau ja0h sms mjd doa antara kitew,,,, thankz syirah dr fiqa  ,,, <3




 antara yang mendoakan d twitter ,,, thank km00II ,,,
https://twitter.com/sakinatuliman


d fb ,,,, hu3 ,,, thankz sume ,,,, ;)
https://www.facebook.com/sufisyafiqah

tak lupa juga pic dbawah ini ;;;
thankz ,,,,


mend0akan saya melalui gambar di edit ,,,
syukran Amirah Binti Mohd Yatim ,,,
bersama juga Nadhirah Zulkefli (Egypt), Nurul Hafieza Ismail (KUIS) dan Nur  Asyikin Said Ali (USIM) ,,,
>> mahabbah fiLLah <<

dan semuanya yg sudi doakn ,,,,
"ukhwah itu indah "

^_^

ok lorh m0no0log lax pasal hadiah ,,

Erm ingat da 2series ni nk bg3 hdiah ni da xde dlm hidup saya ,,, rupanya adat ini msh kekal untuk saya ,,,, mampukah saya membalas kebaikan kamu ?? erm insyaaLLah ,,, ada rezeki saya balas yup ,, he3 ,,, katanya kenangan untuk saya ,,,, hi3 ,,, thankz3 ,,, saya hargai km00 sebagai sahabat dunia akhirat,,,

kepada ayah umi dan adeq thankz ea datang xberitahu awal3 seawal jam 9pg td da tibew usim ,,,,  pelik gak cepat nau smpi ,,,  rupenye dr bangi rupenyer ,,, hu3 ,,, kelam kabut akak di buatnyer tadi nk pergi siap3 ,,, he3 ,,,, pndi gk adeq laki saya berlk0n katanya dia xblik bercuty ,,, upenye ada skali dlm kereta ,,, sbow jew ,,, nasib baik da ada jubah n tudung da siap ir0n ,,, jimat mse ,,, l0ve MAIRA until jannati ,, hu5 ,,,

kepada yg bagi hadiah ni thankz gak ,,, hi3 ,,, tahu3 je warna kesukaan kitew ,,,, tpkan walau sy xthu menahu tentang jam3 zaman sekarang ni brand3 nyer ,,, tp kata adeq gegurl saya ;;;  kaq ,,, jam ni mahal au ,,, t bufday adeq k0 bagi adeq cm ni ea ,,,, (smbil menghitung bulan November ag bpe ary) ,,, kata saya ;;; sbow je ko ni fa ,,, ok3 ,,, ad rezeki lbh akq kasi ,,, xde soh umi blnje ,,, hi3 ,,, btw thankz ea ,,, saya xpandang betapa mahalnya jam ini tp sy pndg betapa jaohnya km00 hargai persahabatan kitew ni ,,, until jannah ,,,kitew pki jam km00 ni selang-seli au ,,, sebabnya umi kitew p0n ad bagi kitew hadiah jam ,,, sempena kita dapat sambung belajar ,,, t serba slh lak t ,,, h0h0h0h0 ,,, dan hdiah dlm kotak 2 ,,, thankz ea ,,, biaq mse menunggu bila hdiah ni akn saya gunakan ,,, semoga mengingat kn diri saya kepadaNYA ,,,, thankz sgt3 ,,, cantik ,,,, biru ag ,,,, hi3 ,,,, sesuki ,,,, <3 ,,,, memory 2013 byk hadiah tok saya warna biru ,,,, setenang ciptaanNYA a.k.a laut ,,,, ser0n0k !! akan abadikan kenangan bersama ,,,, alhamdulillah ,,,



ok lah ,,, nak citer sumenye smpi esk xhbez kngn ni ,,, sbb kenangan ari ini xakan hadir seumpama ini d hari yang akn dtg ,,, berbeza sgt3 ,,, btw 15.06.13 bermulanya hidup saya sebagai insan yg da berumur 20 ta0n ,,, de best ,,, akn saya usaha utk menjadi insan s0lehah yg terbaik di antara yg terbaik ,,,,,, insyaaLLah ,,, doakn sy ea ,,,, cyunk saya kepada kamu keranaNYA ,,, terima kasih sebab hadir mewarnai hidup saya berlandaskan syariat ,,,,, kenang saya dalam doa dan sujudmu untukNYA ,,,,, 

terima kasih sume ,,,
Allah sahaja mampu membacanya ,,,

Jumpe d lain entry ,,,,
insyaallah ,,

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّد

Assalamualaikum ,,,,
>> sakinatuliman <<








Thursday, 23 May 2013

BERKAT REZEKI KERANA SEDEKAH



       Assalamualaikum kkwnII ,,,

        Sempena cuty hari wesak ini bersamaan bulan rejab ini aq update utk isi mse lpg ,,
         hu3 ,,, padahal minggu dpn byk yg kena present ,,, that's of all rilex je ,,, soft copy da siap ,,,
         just nk prepare diri je ,,, he3 ,,,,

        "Btw share is caring "

        Luangkan utk seketika ,,, selamat membaca dan hayati ,,, =)

       Kekayaan tidak membawa erti tanpa ada keberkatan.
         Dengan adanya keberkatan, harta/rezeki yang sedikit akan dirasakan seolah-olah banyak
        dan mencukupi. Sebaliknya tanpa keberkatan akan dirasakan sempit dan
        susah meskipun banyak harta.

         Dalam kisah Nabi, ada diceritakan Nabi Ayub ketika sedang mandi
        tiba-tiba Allah datangkan seekor belalang emas dan hinggap di
        lengannya. Baginda menepis-nepis dengan bajunya. Lantas Allah
        berfirman 'Bukankah Aku lakukan begitu supaya kamu menjadi lebih
        kaya?' Nabi Ayub mejawab 'Ya benar, demi keagunganMu apalah makna
        kekayaan tanpa keberkatanMu'. Kisah ini menegaskan betapa pentingnya
        keberkatan dalam rezeki yang dikurniakan oleh Allah.

         Cara untuk mendapatkan keberkatan daripada Allah.

         1. Bersyukur atas apa yang diberikan oleh Allah.

         2. Belanjakan harta pada jalan yang diredhai oleh Allah.

         3. Berusaha untuk mendapatkan rezeki yang halal
         4. Keluarkan sedekah wajib (zakat) jika sampai nisab dan berikan
        sedekah sunat kepada orang miskin dan anak yatim.
 

        5. Bersedekah kepada anak yatim/miskin kalau boleh setiap hari. (cari
        anak-anak yatim untuk diberikan). Insyallah akan diganti oleh Allah tanpa
        kita sedari.
 

        6. Ikhlaskan pemberian/sedekah hanya kepada Allah bukan
        mengharapkan pujian dan sebagainya. (Pemberian tangan kanan tanpa
        diketahui tangan kiri). Sedekah mulakan dengan keluarga sendiri dahulu
        selepas itu barulah kepada jiran dan orang-orang yang lebih jauh. Jangan
        anggap pemberian itu hak kita sebenarnya dalam harta kita ada hak
        mereka.
 

        7. Hulurkan pemberian sunat secara rahsia - tetapi pemberian wajib
        (zakat) perlu diberi secara terangan sebagai menegakkan syiar Islam.
 

        8. Konsep sedekah : berikan sesuatu yang kita sayangi. Ini jelas dalam
        ayat Quran Ali Imran ayat 92

         9. Cari harta dunia untuk dijadikan bekalan akhirat. (Dunia untuk akhirat
        - bukan dunia untuk dunia)

         10. Amalan yang diberkati ialah hasil peluh sendiri dan juga melalui
        jualbeli (perniagaan). Menurut Nabi 9/10 (90%) daripada sumber rezeki
        ialah berpunca daripada perniagaan. Makan gaji mungkin 1/10 sahaja
        (10%). Nabi Muhammad sendiri sebelum diutus menjadi rasul adalah
        seorang ahli perniagaan yang jujur, cekap dan amanah. Peniaga yang
        amanah akan dibangkitkan bersama para nabi dan rasul di akhirat kelak.
        Perniagaan merupakan amalan fardu kifayah. Barang makanan orang
        Islam sepatutnya dikeluarkan sendiri oleh orang Islam. Kalau tidak ada
        menjalankan aktiviti ini, seluruh umat Islam berdosa.

         11. Hulurkan bantuan kepada janda yang ketiadaan suami.
         Dalam satu hadith, Nabi menerangkan setiap awal pagi, semasa terbit
        matahari ada dua malaikat menyeru kepada manusia di bumi. Yang satu
        menyeru 'Ya Tuhanku, kurniakanlah ganti kepada orang yang
        membelanjakan hartanya kerana Allah. Yang satu lagi menyeru
        'Musnahkanlah orang yang menahan hartanya (lokek)'
 

        Orang yang bakhil tidak manfaatkan hartanya untuk dunia dan
        akhiratnya. Menginfaqkan (Belanjakan) harta adalah berkat, sebaliknya
        menahannya adalah celaka. Dalam hadith lain, nabi bersabda takutilah
        api neraka walaupun dengan sebelah biji tamar. Dan sabdanya lagi
        Sedekah itu penghapus dosa sebagaimana air memadam api.
         Sedekah walaupun kecil tetapi amat berharga di sisi Allah. Dan
        digalakkan memberi sedekah pada awal pagi.

         Sekiranya dapat diamalkan perkara-perkara di atas, insyallah rezeki yang
        dikurniakan oleh Allah akan kekal walaupun telah digunakan. Allah akan
        membalas atau menggantikan apa yang telah dibelanjakan. Amalkan ilmu
        yang ada, nanti Allah akan menambahkan ilmu lagi. Begitu juga harta -
        belanjakan harta yang ada, Allah akan tambahkan lagi dari sumber yang
        kita tidak ketahui.
 

        Sekian, wallahualam. Semoga yang baik datang daripada Allah dan yang
        buruk dari kesilapan sendiri. Nk p uat keje lain lax ,,,, assgnmnt da pgl3
        da 2 ,,,, kikikiki ,,,,, assalamualaikum ,,, ^_^

Sunday, 10 June 2012

"MP5A"


                                        

Assalamualaikum. . 

Okeh now nak update pasal "reunion" plax ,,, boleh lah dikira kan macam tuh .
Perjumpaan setelah 1 tahun lebih berpisah . Ada yang lebih lagi dan ada yang
kurang lagi . Faham dak ? Faham faham kan lah . hihihi (:
First of all , thanks syukran terima kasih untuk sahabat sahabat yang sanggup
datang berjumpa balik walaupun dari nunn jauh disana *jauh laa sgt .


sebelum teruskan kngn kami. .kami nk jelaskn mksd persatuan kami. .  shortform MPA5A adalah singkatan bg nick name kami. .iaitu MAJLIS PERWAKILAN 5AKAUN. . dan setiap word itu memiliki mksd tersendiri :


               => MAJLIS ; perjumpaan dan ukhwah kami sentiasa dlm bentuk mjlis . .hny formal dan tidak formal shj. . 


     => PERWAKILAN ; d saikhad kami berpecah kpd 3aliran iaitu aliran sains, akaun dan syariah. .so kami 
                                        wakil dr warga form5 93/10. .bkn bermakna kami berpecah. .tp ini adlh sbhgian aktivtiti kami sbg warga 5akaun. . 

          => 5AKAUN  ; adalah course kami semasa di tingkatan 4 dan 5. . 
                            kami adlh satu2nya aliran yg mnengambil subjek tmbhn prinsip perakaunan. .kerana itu pihak sek menamakn kelas kami ini AKAUN. . itu shj yg membezakan kami dr 2kls yg lain. .
sudah cukup sbg input dan pgnlan. . da cm format bm lax. . kui9...=)
            
persahabatan kami xberakhir  hanya di bangku sek. . kami terus kan ukhwah ini bersama  kenangan demi kngan. . sambil abadikan bersama keredhaanNYA. . insyaallah. .

Bukanlah perkara mudah untuk kita mencari sahabat yang sama fikrah dan haluan dengan kita. Kita tidak boleh melihat seseorang dengan hanya melihat pada rupa parasnya , tetapi lihatlah dengan mata hati . Sahabat yang baik adalah sahabat yang setiap kali terlihatkan wajahnya, kita senantiasa teringat pada Allah swt , masyaAllah :)



Sekarang nak sajikan anda semua dengan gambar-gambar sepanjang kami bersama .


                      Ayat Al Quran Mengenai Persahabatan: Sahabat Pada Hari Kiamat
(Pada hari kiamat kelak) orang yang bersahabat saling bermusuhan di antara satu sama lain, kecuali orang-orang yang bertaqwa." (al-Zukhruf:67)
Hadis Persahabatan: Memilih Kawan"Seseorang itu dikenali berdasarkan sahabatnya, maka berwaspadalah / bersikap bijaksanalah dalam memilih sahabat." (Riwayat Ahmad)

sebelum kami msok ipt kami rancangkan reunion1 kami sblm msok ipt. . 
d teratak Taman Panglima Pak di Sempang  pd 20.06.2011


Hadis Persahabatan: Ikatan Setiakawan Kerana Allah"Ikatan iman yang paling teguh ialah setiakawan demi Allah dan berkonfrontasi demi Allah, kasih demi Allah, benci pun demi Allah." (Riwayat Tayalasi, Hakim, Tabarani fi al-Kabir dan al-Ausat, Ahmad, Ibn Abi Syaibah, dan Ibn. Nasr)

kami berjuang demiNYA. .


Hadis Persahabatan: Cermin"Orang Mukmin adalah ibarat cermin bagi Mukmin yang lain. Mereka bersaudara di antara satu sama lain. Memelihara harta bendanya dan melindungi kepentingannya masa ketiadaannya" (Riwayat Abu Daud)

                                    
Hadis Persahabatan: Doa Untuk Sahabat

Umar Ibnu al-Khattab meriwayatkan:



Pada suatu ketika saya memohon izin daripada Rasulullah s.a.w. untuk pergi menunaikan umrah. Baginda mengizinkan saya. Beliau berpesan “Jangan lupa mendoakan kami wahai saudaraku.”. Saya amat berbesar hati dengan ungkapan Baginda tersebut. (Riwayat Abu Daud)




Hadis Persahabatan: Bermanis Muka
Abu Dzar meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Jangan engkau memandang kecil perbuatan yang baik, walaupun sekadar bermuka manis apabila bertemu dengan sahabat” Riwayat Muslim)

Hadis Persahabatan: Rasa Sayang

“Jika seseorang itu sayang kepada sahabatnya maka hendaklah dia beritahu bahawa dia menyayanginya.” (Riwayat Abu Daud)




"ya ALLAH, kurniakanlah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab neraka".
(Al-Baqarah : 201)

ini reunion kami kali ke2_090612


"ya ALLAH, Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah2 pemberianNya."
('Aali-Imran : 8)




Hadis Persahabatan: Ikatan Setiakawan Kerana Allah"Ikatan iman yang paling teguh ialah setiakawan demi Allah dan berkonfrontasi demi Allah, kasih demi Allah, benci pun demi Allah." (Riwayat Tayalasi, Hakim, Tabarani fi al-Kabir dan al-Ausat, Ahmad, Ibn Abi Syaibah, dan Ibn. Nasr)



Hadis Persaudaraan: Ucapan Untuk Sahabat - Pulang Dari Medan Perjuangan Atau Jihad

“Segala puji bagi Allah yang telah menganugerahkan kepadamu kejayaan, kemuliaan dan pengorbanan.” (Riwayat Muslim, Nas’I daripada A’isya)



Hadis Persaudaraan: Ucapan Untuk Sahabat - Pulang Dari Perjalanan Jauh

“Segala puji bagi Allah yang telah menyelamatkan anda dalam perjalanan, mempertemukan saya dengan anda serta telah memuliakan anda dengan perjalanan tersebut.” 
(Diriwayatkan daripada Para Leluhur Silam; Salaf)

kenangan kami. .


wasiat dr kapten kami ; Nur Farahana Muhammad Jelani
dgn hasil tulisan nya sendiri dan dberikan kpd kami seramai 21org.
^__^

dan 

ini adalah cenderahati dr kami sume  ;;;
kami edit dan selitkan dalam frame ,,,
sebagai bingkai persahabatan kami sume ;;;

stiap kami mempunyainya ,,,
<3




masa xizinkan. . kami berpisah kerana hari sudah ptg. . berpisah kami tepat pukul 5ptg d dpn dataran pahlawan. . 


5 akaun hebat !!

alhamduliLLah perjumpaan yg ringkas membuatkan kami terasa manisnya ukhwah itu bila bertemu dan berpisah keranaNYA ,,,,,

syukuriLLah a'la kuliL haL ,,,
salam wida kami bersama . . @_@

                                                    














gambar berbicara tnd nasihat  ;;;;













TUHAN aturkn antara kita 1 pertemuan ditetapkn 2 hati. Dalam 2 hati diberikn 3 rasa :
SAYANG, KASIH & KASIHAN. Dalam 3 rasa itu dselitkn 4 tujuan ?
BERKENALAN , BERTEMAN , BERKAWAN , & BERSAMA . Dalam 4 prkara itu tersembunyi 5 perkataan, iaitu :
TEMAN BAIK SELALU DI SISI. Dalam 5 prkataan itu trsmbunyi 6 impian iaitu :
SAYANG,KEKAL,SETIA,MNGERTI,MENGHARGAI,& MENGINGATI. Dalam 6 impian itu trsimpul 7 huruf keramat iaitu :
 ♥ ♥ S A H A B A T ♥ 

sekian setakat ini ,,,,,
ketemu d lain entry bersama sakinatul iman@blogspot.com ,,
^_^

assalamualaikum ,,,